Fafesték, fafelületek védelme, favédelem

Megfelelő védelem a faépületek, kültéri faburkolatok számára?

A szabadban elhelyezkedő, fából készült építmények, faszerkezetek védelme, ápolása általában sok problémát jelent. Ahhoz, hogy a fa minősége sokáig kitűnő maradjon, két fontos tényezőt kell kiemelni: a favédelmet és a felületkezelést.

Hallotta-e már, hogy a kültéri faburkolatok tartóssága, küllemének színvonala leginkább a felületük megfelelő kezelésén múlik?

Egy rendkívül és varázslatosan egyszerű megoldást nyújt a faszerkezetek felületének karbantartására, védelmére a Favéd bevonat!

Egyik közeli ismerősöm kedvenc alapanyaga a fa. Rajong érte, hiszen különleges és egyedi hangulatot képes teremteni otthonunkban, mindamellett nagyszerű sajátosságai vannak. Nem olyan rég látogattam meg a barátomat, mert egy ideje nem találkoztunk és mindkettőnknek hiányzott egy nagy beszélgetés. Mikor szóba került az, hogy milyen a fából készült házukban lakni, kezdetben lelkesen áradozott róla. Ezt követően azonban „lehullott a lepel”.

Nem teljesen három év telt el azóta, hogy felépítették a faházat. Ez alatt a rövid idő alatt azonban annyit romlott a fa szerkezetének minősége, hogy ismételten szükséges külső rekonstruálást végezni, vagyis újrafesteni a kerítést és a faház külső rétegét.

A homlokzat bevonata elavult, a fény teljesen kiszívta, tönkretette, és a réteg a szárazságtól kirepedezett. A kezdeti favédelem megfelelő lehetett, de ez a háromévenkénti felújítási tortúra nagyon lesújtotta. Mindezt tovább fokozta az, hogy náluk az egész ház fából készült, mindenhol fadíszítést alkalmaztak. Az épület, a kerítés, a kerti filagória, a ház mögött lévő terasz tartóoszlopai, melyeknél szintén kialakultak a fenti ápolási, kezelési problémák. Mikor ezt elmesélte, sajnos nem tudtam neki megfelelő tanácsot adni, mert számomra is ismeretlen volt az a termék, mely nélkül ma már el sem tudnám képzelni a tartós favédelmet. Ez az anyag hihetetlenül egyszerűen megoldotta volna a problémát.

Szerencsére ma már ő is a Favéd bevonatot használja és többé nincsenek nyugtalan éjszakái, hiszen tudja, hogy fából készült otthonának védelme a lehető legnagyobb biztonságban van. Ha kipróbálja, biztosan nem fog benne csalódni, hiszen megtalálta a megoldást a kültéri faszerkezetek védelmére.

Kedveli a természetes, naturális anyagokat? Hallott már arról, hogy a kültéri faépítmények élettartama, minőségének megkérdőjelezhetetlensége főként a felületük megfelelő védelmén múlik? Talán faházban él, esetleg nyaralója szerkezete készült ebből a fantasztikus anyagból? Esetleg található otthonában olyan kültéri faépítmény, amiben sokáig szeretne gyönyörködni? Azonban bizalmatlan és aggódik, hogy ideje előtt tönkre megy, és újra kezdhet időt és pénzt áldozni a felújítására?

Ha magára ismert a fenti néhány mondatban, akkor…

…olvassa át figyelmesen a következő három rendkívüli megoldást!

  1. Megoldást kínálunk arra, hogy kedvenc fából készült kültéri építményei sokáig szépek és minőségileg erősek maradjanak (pl.: pavilonok, kerítés, erkélykorlát, kilógó tetőszerkezet, faház, stb.)
  2. Elkerülheti, hogy- kellő favédelem hiányában- a faszerkezetek elveszítsék formájukat, amortizálódjanak. Garantáljuk, hogy épületei, építményei tartósan megállják helyüket, bármilyen cudar időjárási körülménynek legyenek is kitéve.
  3. Biztosan állítjuk, hogy néhány év múlva nem kell újrafesteni a fát, hiszen megfelelő ápolással az anyag sokáig tündökölhet eredeti szépségében.

Sokan kedvelik a fából készült építményeket, hiszen természetesek, kellemes az illatuk, tapintásuk. Mindezek mellett a fa, mint építőanyag használata rendkívül egyedi és harmonikus otthont teremt, amit természetesen hosszú ideig szeretnénk kihasználni. Egy kültéri faszerkezet védelmére nem lehet elég korán gondolni.

A faszerkezeteket leginkább két tényező roncsolja

Az egyik a csapadék, hiszen a víz természetéből fakadóan a fa legádázabb ellenfele

Molekulái beszivárognak az anyag belsejébe és megduzzasztják a fát. Nedvességének köszönhetően több gombafaj számára nyújt rendkívül jó táptalajt, melyek rátelepszenek a külső rétegre, ezáltal nemcsak elszínezik, de jelentősen károsítják a felületet.

A másik ellenség a napfény és a sugarak hőenergiája

Tartós napfény hatására a fában lévő nedvesség gyorsan távozik, ezáltal térfogata lecsökken. Ennek eredményeként a fa fizikailag sérülékennyé, törékennyé válik, berepedezik. Fontos, hogy az erős napsugárzást megfelelő hő védelemmel elkerüljük.

A nedvesség és a csapadék váltakozva fejtik ki hatásukat, mely egyszerű fizikai törvényszerűséggel magyarázható. Az anyag egyszer kitágul, máskor összeszárad, folyamatos változásban van. Ennek eredményeként faépítményeink deformálódnak, veszítenek eredeti szerkezetükből. Ha szeretné, hogy épületei sokáig megőrizzék tartósságukat és szeretne több év múlva is gyönyörködni szépségükben, tekintse meg portálunkat. Biztos lehet benne, hogy megtalálta a megoldást.

Scroll to Top