Tudni kell a Protektor festék hatékonyságáról

Fontos információk amit tudni kell a Protektor festékről különös tekintettel a hőszigetelő és energiamegtakarító képességéről, penészesedést gátló képességéről

 1. A Protektor festék nem csodaszer…

amivel az épület összes problémáját meg lehet oldani. A Protektor festék  falszáradást támogató képessége csak akkor tudja kifejteni maximális hatását, ha egyben megszüntetjük a túlzott nedvesedés okát. A kültéri falfesték nem tudja teljesen pótolni a külső falfelület hőszigetelését. Vízlepergető,  ugyanakkor nem alkalmas hagyományos értelemben vett vízszigetelésre.

A Protektor termékekkel tudja növelni az épületek értékét, de helyrehozni nem lehet. A felületnek hordozóképesnek, stabilnak és tisztának kell lennie.

2. A Protektor festék nem pótolj a hőszigetelést – habár energiamegtakarító képessége igazolt

Az épület külső falával és a környezettel együttműködve szignifikáns megtakarítási lehetőségeket az energiafelhasználásban és érezhető javulást a kényelmi fokozatban tud felmutatni. Másként hat mint a hagyományos  hőszigetelőanyagok, amelyek fő problémája a páralecsapódás. Ez egy jó alkalmazási terület a Protektor festéknek, hatékonyan ki tudja egészíteni a hőszigetelő rendszereket: vízlepergető tulajdonsága által védi a felületet a behatoló nedvességtől illetve segítheti a falszáradási folyamatot. Ha a drága hőszigetelő rendszerek párásodás, átnedvesedés miatt nem eredményesek, akkor a Protektor festék hosszantartó védelmet gyújt a nedvesedéssel szemben vízlepergető és vízfelvételt csökkentő képessége által.  

Hővisszaverő, falszárító képessége által csökkentheti a hűtésre illetve fűtésre költött költségeket. Vevői visszajelzések illetve gyakorlati mérések alacsonyabb energetikai költségekről számoltak be.

Fontos tudni, hogy szerkezeti illetve kivitelezési hiányosságok esetén  a bevonat kedvező energetikai képessége jelentősen csökkenhet illetve akár teljesen el is maradhat.  Amennyiben falai hiányos vízszigetelés miatt nedvesednek, előbb azt kell helyrehozni, illetve pótolni.

3.  Penészmentesítés azaz hogy tudjuk a penészesedés újbóli kialakulását jelentősen csökkenteni

A Protektor beltéri falfesték általa bevont felületen, ha előtte a felületet alaposan penészmentesítjük, a penészesedés újbóli előfordulási valószínűsége jelentésen lecsökken. A kerámiagömbös felület kicsit felemeli a felület hőmérsékletét ezáltal csökken a páralecsapódás valószínűsége illetve a penészképződés újbóli elkezdődőse. Tehát a Protektor beltéri falfesték nem önmagában szünteti meg a penészesedést, hanem a szakszerűen penészmentesített felületet Protektor beltéri falfestékkel bevonva hatékonyan gátolja a penészesedés újbóli előfordulását. Vizsgálatok szerint  10ºC hőmérséklet és 95%-os relatív páratartalom mellett,  illetve  25ºC-os hőmérséklet és 85%-os relatív páratartalom mellett   a Protektor beltéri bevonattal kezelt felületen nem volt tapasztalható penészképződés. Azaz az átlagos 55-60%-os  páratartalomnál jelentősen magasabb relatív páratartalom esetén  sem fordult elő a vizsgálatok  alatt penészképződés.

Fontos: A festék önmagában nem rendelkezik penészölő képességgel, a tökéletesen penészmentesített felületen viszont tartós penészmentességet tud elérni. Amennyiben a penészgomba spóra – amit szabad szemmel nem mindig látunk – a festék alatt megmarad, abban az esetben a penészesedés gyorsan előjöhet. Ezért a  minél jobb hatás elérése végett az összes felületet, ahol Protektor festéket alkalmazunk penészmentesíteni kell több napig. Ajánlott a láthatóan penészes felületek mellett a kritikus felületeket is penészmentesíteni: mechanikai és geometriai hőhidak, ablakok és ajtók környéke, légmozgás előtt eldugott helyek, hőhidas felületek, nagyobb páraterhelésnek kitett felületek. A maximális hatás elérése végett a teljes felületet ajánlott penészmentesíteni, majd kifesteni. Extrém páraterhelésnek folyamatosan kitett helyiségek illetve szerkezeti és kivitelezési hiányosságok előfordulása esetén a penészesedés újból előjöhet. Ezen kívül vegyük figyelemben hogy a falban lévő kapilláris nedvesség okozta penészesedésre nem megoldás a Protektor festék, ha kapilláris nedvesség gyanúja merül fel, először szüntesse meg azt, illetve forduljon szakemberhez.

4. A Protektor festékeket egy multifunkciós membránként kell felfogni, amely nem önmagában hat

A négy összességében ható összetevő – membránhatás, kibocsájtás/reflexió, belső szétszórás és a hővezetés – csak a kezelt felülettel és a környezettel összefüggésben működik. A hatásösszetevők külön-külön történő megvizsgálása nem releváns eredményekhez vezethet. A Protektor termékek esetén döntő, hogy ezek az összetevők milyen hatással vannak egymásra. Az fal U értékének a javulása a hagyományos módszerekkel nem, dinamikus szimulációs szoftverrel kiszámítható.

 

Scroll to Top