Hogyan válasszunk falfestéket?

A világon gyártott festékek közül, a beltéri falfestéket állítják elő a legnagyobb mennyiségben. Ami nem meglepő, hiszen hatalmas falakat, épületeket díszít és véd, de nem utolsó sorban otthonaink hangulatát is meghatározza.

Akár az otthonunkat akár egy bevásárlóközpontot építünk vagy felújítunk, érdemes a már bevált vagy ismertebb festékeket megvásárolni. Mielőtt döntenénk, gondoljuk végig, hogy milyen felületet szeretnénk lefesteni és milyen környezeti hatásoknak, igénybevételnek van kitéve. Majd ennek tudatában válasszuk ki a megfelelő festéket. Ebben a használati utasítás nyújthat segítséget. Érdemes odafigyelni a gyártó által ajánlott alapozóra, fedőfestékre, mert a nem megfelelően előkészített felület okozhat kellemetlen meglepetést. Festékeknél érdemes az anyag kiadósságát is megnézni, hiszen nem mindegy, hogy hány  rétegben érjük el a kívánt minőséget. Tehát, mindenféleképpen olvassuk el a használati utasítást, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk a termékről. Így a pénzünkért a lehető legjobbat kaphatjuk meg.

Lehetőleg a gyártó által ajánlott termékeket használjuk, mert akkor lehetünk biztosak abban, hogy a termék az adott technológiával egymásra felhordható. Ha nem az előírt vagy más gyártó termékeit is felakarjuk használni, abban az esetben figyelmesen járjunk el, hogy a későbbiekben keletkezhető problémákat, pl. hólyagosodás, krétásodás  kiküszöböljük.

Beltéri festékek

Belső térben található faanyagok esetében, az igénybevétel által keletkező kopás ellen kell leginkább a felületeket megvédenünk. De legalább ilyen fontos a fatárgyak szépségét kiemelni és megvédeni. Ezért fontos a körülményeknek leginkább megfelelő anyagokat kiválasztani. Fapadlóknál, hogy kiküszöböljük a használatból eredő sérüléseket és kopást, célszerű a megfelelően kialakított és erre a célra ajánlott lakkokat felhasználni. E téren is hatalmas a termékpaletta. A piacon található termékek közt találhatunk oldószeres és vízbázisú parkettalakkot is. A vízbázisú lakkok előnye az oldószeres lakkokkal szemben az, hogy szagtalan, gyorsan száradnak, ugyanakkor jellemzői megegyeznek a hagyományos lakkok minőségével. Lambériák és fa álmennyezetek védelmére, felület kezelésére falazúrt érdemes használnunk. A falazúr óriási színválasztékban megtalálható a piacon.

Jellemzően a falfestékek választéka a legnagyobb. Szinte mindegyik termék színezhető, még fűrészport tartalmazó festék is van, ami a fűrészporos tapéta hatását utánozza. Mivel ezeknél a termékeknél a tulajdonságok szinte azonosak, ezért a kiadósság és az ár lehet mérvadó. Esetleg a színtartósság és kopásállóság lehet különbség a gyártók termékei közt. Ezeket a festékeket bármilyen fallazúrral és színező pasztával meg lehet színezni. Ennek hátránya, hogy a házilagos színkeverésnél nem igazán érhető el a kívánt színárnyalat és képtelenség kétszer ugyanazt a színt kikeverni, ezért érdemes valamivel több festéket keverni, hogy biztosan elég legyen és a későbbiekben keletkező hibákat javítani tudjuk. Érdemes utánajárni és  beszerezni a speciális, nagy fedőképességű, csepegés mentes, festékkeverőgépben keverhető vagy előre kész színekre kevert falfestékeket is. Ezek a festékek már egy rétegben is garantálják a kitűnő fedést. Tehát amennyiben azt szeretnénk, hogy gyorsan túl legyünk a lakásfelújításon, akkor érdemes ezt a festéket használni, mert nagyban lerövidíti a festés idejét.

Beltéri falfestékekkel szemben támasztott követelmények:

 • megfelelő díszítő hatás,
 • gazdaságos felhordhatóság,
 • megfelelő védőhatás speciális igények esetén (fokozott vízzáróság, tisztíthatóság, mosás és    súrolás állóság),
 • lég- és páraáteresztő képesség.

Új festetlen beton, vakolat alapfelület esetén:

 • Az esetleges javításokat gipszes vakolattal, gipszes glettel vagy javítóhabarccsal kell elvégezni
 • impregnálás, beeresztés: oldószeres vagy diszperziós mély-alapozóval
 • festés: egy-, ill. kétrétegű felhordási konzisztenciára beállított festékkel
 • felújítás: portalanítás, lemosás, ill. megfelelő festékkel felújító festés

Új festetlen gipszes, gipszkarton alapfelület esetén:

 • rendszerhez ajánlott üvegszál erősített gipszes javító habarcs
 • rendszerhez ajánlott gipszes vékony simító gipsz, bandázs szalag  „festő glett”
 • impregnáló alapozás, legalább kétszer, ügyelve, hogy ne fényesedjen ki az alap
 • egy illetve két réteg festék, de ajánlott a három réteg

Új festetlen fűrészporos tapéta alapfelület esetén:

 • alapozást, egyéb felület előkezelést nem igényel
 • festéséhez ajánlott festékkel egy, illetve két rétegben
 • fűrészporos tapétánál a festés után keletkező hólyagosodást és illesztésnél jelentkező nyílást,
 • száradás után érdemes javítani, mert hólyagosodás visszahúzodhat

Régi festett enyves felület:

 • az enyves festékeket nedvesítés után kaparással, spatulával kell eltávolítani.
 • az enyves festéket maradéktalanul távolítsuk el
 • végezzük el a megfelelő alapozást

Egy hozzászólás van a “Festékválasztás aranyszabályai” oldalon

 1. Találtam 16 kg-os bontatlan beltéri fehér festéket. A gyártási idő, nem látható rajta..Vajon, mennyi ideig lehet felhasználni, és miről ismerhető fel, hogyha nem jó.
  most felbontottam.. homogén. jól keverhető!!
  Kérem válaszoljanak…Köszönöm..
  Rácz Erika

Van véleményed? Mondd el gyorsan!

Az Email címed nem tesszük közzé. A * karakterrel jelölt mezőket kötelező kitöltend!