Festékválasztás aranyszabályai

Hogyan válasszunk falfestéket?

A világon gyártott festékek közül, a beltéri falfestéket állítják elő a legnagyobb mennyiségben. Ami nem meglepő, hiszen hatalmas falakat, épületeket díszít és véd, de nem utolsó sorban otthonaink hangulatát is meghatározza.

Akár az otthonunkat akár egy bevásárlóközpontot építünk vagy felújítunk, érdemes a már bevált vagy ismertebb festékeket megvásárolni. Mielőtt döntenénk, gondoljuk végig, hogy milyen felületet szeretnénk lefesteni és milyen környezeti hatásoknak, igénybevételnek van kitéve. Majd ennek tudatában válasszuk ki a megfelelő festéket.

Ebben a használati utasítás nyújthat segítséget. Érdemes odafigyelni a gyártó által ajánlott alapozóra, fedőfestékre, mert a nem megfelelően előkészített felület okozhat kellemetlen meglepetést. Festékeknél érdemes az anyag kiadósságát is megnézni, hiszen nem mindegy, hogy hány  rétegben érjük el a kívánt minőséget. Tehát, mindenféleképpen olvassuk el a használati utasítást, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk a termékről. Így a pénzünkért a lehető legjobbat kaphatjuk meg.

Lehetőleg a gyártó által ajánlott termékeket használjuk, mert akkor lehetünk biztosak abban, hogy a termék az adott technológiával egymásra felhordható. Ha nem az előírt vagy más gyártó termékeit is felakarjuk használni, abban az esetben figyelmesen járjunk el, hogy a későbbiekben keletkezhető problémákat, pl. hólyagosodás, krétásodás  kiküszöböljük.

Beltéri festékek

Belső térben található faanyagok esetében, az igénybevétel által keletkező kopás ellen kell leginkább a felületeket megvédenünk. De legalább ilyen fontos a fatárgyak szépségét kiemelni és megvédeni. Ezért fontos a körülményeknek leginkább megfelelő anyagokat kiválasztani. Fapadlóknál, hogy kiküszöböljük a használatból eredő sérüléseket és kopást, célszerű a megfelelően kialakított és erre a célra ajánlott lakkokat felhasználni. E téren is hatalmas a termékpaletta.

A piacon található termékek közt találhatunk oldószeres és vízbázisú parkettalakkot is. A vízbázisú lakkok előnye az oldószeres lakkokkal szemben az, hogy szagtalan, gyorsan száradnak, ugyanakkor jellemzői megegyeznek a hagyományos lakkok minőségével. Lambériák és fa álmennyezetek védelmére, felület kezelésére falazúrt érdemes használnunk. A falazúr óriási színválasztékban megtalálható a piacon.

Jellemzően a falfestékek választéka a legnagyobb

Szinte mindegyik termék színezhető, még fűrészport tartalmazó festék is van, ami a fűrészporos tapéta hatását utánozza. Mivel ezeknél a termékeknél a tulajdonságok szinte azonosak, ezért a kiadósság és az ár lehet mérvadó. Esetleg a színtartósság és kopásállóság lehet különbség a gyártók termékei közt. Ezeket a festékeket bármilyen fallazúrral és színező pasztával meg lehet színezni.

Ennek hátránya, hogy a házilagos színkeverésnél nem igazán érhető el a kívánt színárnyalat és képtelenség kétszer ugyanazt a színt kikeverni, ezért érdemes valamivel több festéket keverni, hogy biztosan elég legyen és a későbbiekben keletkező hibákat javítani tudjuk. Érdemes utánajárni és  beszerezni a speciális, nagy fedőképességű, csepegés mentes, festékkeverőgépben keverhető vagy előre kész színekre kevert falfestékeket is. Ezek a festékek már egy rétegben is garantálják a kitűnő fedést. Tehát amennyiben azt szeretnénk, hogy gyorsan túl legyünk a lakásfelújításon, akkor érdemes ezt a festéket használni, mert nagyban lerövidíti a festés idejét.

Beltéri falfestékekkel szemben támasztott követelmények:

 • megfelelő díszítő hatás,
 • gazdaságos felhordhatóság,
 • megfelelő védőhatás speciális igények esetén (fokozott vízzáróság, tisztíthatóság, mosás és    súrolás állóság),
 • lég- és páraáteresztő képesség.

Új festetlen beton, vakolat alapfelület esetén:

 • Az esetleges javításokat gipszes vakolattal, gipszes glettel vagy javítóhabarccsal kell elvégezni
 • impregnálás, beeresztés: oldószeres vagy diszperziós mély-alapozóval
 • festés: egy-, ill. kétrétegű felhordási konzisztenciára beállított festékkel
 • felújítás: portalanítás, lemosás, ill. megfelelő festékkel felújító festés

Új festetlen gipszes, gipszkarton alapfelület esetén:

 • rendszerhez ajánlott üvegszál erősített gipszes javító habarcs
 • rendszerhez ajánlott gipszes vékony simító gipsz, bandázs szalag  „festő glett”
 • impregnáló alapozás, legalább kétszer, ügyelve, hogy ne fényesedjen ki az alap
 • egy illetve két réteg festék, de ajánlott a három réteg

Új festetlen fűrészporos tapéta alapfelület esetén:

 • alapozást, egyéb felület előkezelést nem igényel
 • festéséhez ajánlott festékkel egy, illetve két rétegben
 • fűrészporos tapétánál a festés után keletkező hólyagosodást és illesztésnél jelentkező nyílást,
 • száradás után érdemes javítani, mert hólyagosodás visszahúzodhat

Régi festett enyves felület:

 • az enyves festékeket nedvesítés után kaparással, spatulával kell eltávolítani.
 • az enyves festéket maradéktalanul távolítsuk el
 • végezzük el a megfelelő alapozást
Scroll to Top