Penészmentesítés sikeresen penészmentesítő festékkel

Véget szeretne vetni a penészes dohos falaknak, levegőnek?

Úgy gondolja itt az idő hadat üzenni a falpenésznek, és nem csak a harcot szeretné megnyerni, hanem a háborút is, akkor fogadja meg ezeket a „hadi”tanácsokat és sikerre vezetheti csapatait…

Az első harci győzelemért: Festés előtti penészmentesítés

Amennyiben tartós eredményt szeretnénk, a festési munkálatok előtt fontos a fal előkészítése. Ha lakásunk falai még megfelelő állapotban vannak, akkor a penész lemosását követően, nem kell mást tennünk, mint hozzálátni a penész gátló felviteléhez. Mivel ekkor a fal még nagyon jó állapotban van, nem kell különösképp foglalkoznunk az előmunkálatokkal. Ebben az esetben felületi penészről van szó, amit úgy azonosíthatunk be, hogy a falfelülethez nagyszerűen illeszkedik az előző falfesték, így könnyű szerrel tovább folytathatjuk a munkálatokat.

Penészmentesítés lépésről-lépésre: hadi előkészületek

A penészmentesítéshez is fontos a falfelület előkészítése, hogy megfelelő körülmények között lássunk neki a munkálatoknak. Az első lépés mindenképpen a szennyeződések, sószerű kivirágzások eltüntetése, a kiálló szemcsék. érdességek szakszerű ledörzsölése, ezt nem ajánlatos szárazon végezni, ugyanis a levegőbe kerülő spórák újabb területeket vehetnek be. Tanácsos, olyan alapozóval végezni az első réteg felvitelét, amely tartalmaz penészölőt, azaz fungicidet. A penészmentesítés során ne feledkezzünk meg, arról, hogy a penésztelepeket véglegesen szüntessük meg, mert-bár mi nem érzékeljük-, folyamatosan ontják magukból az egészségünkre káros penész spórákat.

E miatt lényeges a porvédő maszk viselése a penészmentesítés során. Ezek után néhány jelentéktelen feladat következik, mint a tömörítés, tapasztás és a glettelés, a felületi egyenetlenségek eltüntetése érdekében.

Amennyiben elengedhetetlen a falfesték kémiai módosítása, kezelése, azt a penészmentesítés ebben a fázisában végezzük el, illetve az olyan munkálatokat, mint az impregnálás (fal telítése, beeresztése), mélyalapozás felülettisztítás is szóba kerül, az is beiktathatjuk a teendőink közé. Mivel ezek a feladtok szakmai tudást igényelnek, mindenképpen konzultáljunk a forgalmazóval, a szaküzlet eladójával vagy a festővel.

Stratégai lépések a penészmentesítéshez

Minden olyan esetben, ha vegyszerrel dolgozunk, ügyeljünk bútoraink, tárgyaink oltalmára. A nagyobb anyagi károkat megelőzhetjük néhány praktikus eszköz használatával, mint a festő ragasztószalagok vagy a  járható, létrázható takarófóliák. Ha költséghatékonyabbak szeretnénk lenni, és az adott helyzetünk is megengedi, leteríthetünk akár néhány hullámpapírt is.

A munkafelület előkészítése a penészmentesítéshez két apróbb lépéssel megoldható:

Acélkaparóval vagy drótkefével szabadítsuk meg a falat a régi festéktől, majd csiszolópapírral egyengessük simává azt a munkaterületet. Sajnos olyan kellemetlenségek is megeshetnek, hogy a vakolat morzsolódik vagy darabosan lemállik, ekkor csak az segíthet, ha tégláig lebontjuk ezt a régi területet és újravakoljuk.

Legutolsó csata, ami egy nyertes háború végét jelenti

A megelőzés érdekében jobb, ha dolgok elé megyünk és régi, porózus falaink nedvszívó hatását próbáljuk megszüntetni. A legfontosabb haditanács, ami a penész elkerülésének alapszabálya, hogy mindenképpen penészölő hatóanyaggal ellátott terméket vásároljunk. Ma már megtalálhatók a szakboltokban, olyan alapozók, telítő anyagok, amelyek színtelen, gyorsan száradó tulajdonságaik miatt nem befolyásolják falaink rendes légzését. Továbbá nem elhanyagolható, hogy a vakolat erősítését és jobb tapadását is biztosítják. Erre a tulajdonságára a termékleírás elolvasása után fény derülhet.

Reméljük, megfogadja fontos stratégiai tanácsainkat, és akkor egy győztes penész elleni háborúval gazdagíthatja sikereinek listáját.

*Fontos: a Protektor festék nem vegyi úton hat, hanem a penészképződés valószínűségét azáltal csökkenti, hogy csökkenti a páralecsalódás előfordulását, csökkenti a felületi hőmérséklet különbségeket. Azaz fizikai úton csökkenti a penészesedés előfordulásának gyakoriságát.

A festék önmagában nem rendelkezik penészölő képességgel, a tökéletesen penészmentesített felületen viszont tartós penészmentességet tud elérni. Amennyiben a penészgomba spóra – amit szabad szemmel nem mindig látunk – a festék alatt megmarad, abban az esetben a penészesedés gyorsan előjöhet. Ezért a  minél jobb hatás elérése végett az összes felületet, ahol Protektor festéket alkalmazunk penészmentesíteni kell több napig.

Ajánlott a láthatóan penészes felületek mellett a kritikus felületeket is penészmentesíteni: mechanikai és geometriai hőhidak, ablakok és ajtók környéke, légmozgás előtt eldugott helyek, hőhidas felületek, nagyobb páraterhelésnek kitett felületek. A maximális hatás elérése végett a teljes felületet ajánlott penészmentesíteni, majd kifesteni. Ebben az esetben a penészesdés újbóli előfordulási kockázata nagymértékben lecsökken, de különösen extrém esetekben előfordulhat, hogy kiújul.

Scroll to Top