Beltéri falfesték

Öltöztesse otthonát a tavasz színeibe! A beltéri falfesték választás kulisszatitkai.

Otthonunk, a nyugalom kis szigete ahol, feltöltődünk, jól érezzük magunkat. Fontos hogy hangulatot teremtsünk, hogy a falak színei, bútoraink nyugalmat árasszanak. Számos lakberendező tanácsát kérhetjük, akik szívesen segítenek, apró tippeket-praktikákat megmutatva hogyan tehetjük lakhatóbbá, élvezhetőbbé életterünket.

Ma már könnyű szerrel, mi magunk is neki láthatunk, hogy színt vigyünk otthonunkba, ugyanis a festékgyártó cégek megkönnyebbítették az alkotni vágyók dolgát. Figyelembe véve a gyorsaságot, egyszerűséget, könnyű kezelhetőséget, megalkották a kompakt festékeket, melynek előre kevert színei közül válogathatunk kedvünkre a szakboltok polcain.

Ha ezek között mégsem találnánk az általunk megálmodott színt, színpaletta segítségével, pár perc alatt kikevertethetjük magunknak a legmegfelelőbbet.

De pontosan mennyi festékre lenne szükség?

Az eredmény számít, de ahhoz hogy elégedettek legyünk, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki a megadott paraméterek alapján ki számolja nekünk a pontos anyagszükségletet.

Minden festéknek más a sűrűsége ezért a legjobb eredmény eléréséhez úgynevezett speciális festőszerszámokra van szükség. Gondoskodjunk arról, hogy a legmagasabb helyektől a legszűkebb sarkokig is egyenletes, szép minőségű falat kapjunk, ehhez viszont többféle ecsetre, hengerre lesz szükség. Merjük szakember segítségét kérni! Ha már mindent megvettünk könnyedén neki is láthatunk.

Bútorainkat és a padlót érdemes takarófóliával védeni a portól és a véletlenül lecsöppenő festéktől.

  1. Első lépésként vizsgáljuk meg a falfelületünket! Mielőtt nekikezdenénk a fal színezésének, tüntessük el az apró kis repedéseket, gletteléssel, amit finomszemcsés csiszolóvászonnal becsiszolunk. Régi fűrészporos tapétánkból is újat varázsolhatunk anélkül, hogy leszednénk, (ami hosszas és fárasztó).
  2. Második lépésként javaslom a sarkok, nehezen hozzáférhető területek festését, javítását.
  3. Harmadik lépésként, bármilyen színt is választottunk a falra és a mennyezetre, mindig fentről lefelé haladva dolgozzunk. Ezzel nemcsak időt takarítunk meg, de sok bosszúságot is elkerülhetünk. A festék minőségétől függően több rétegben is átguríthatjuk a falat.

Haladjunk szépen fentről lefelé, ne cseréljük fel a sorrendet és a végeredmény szemmel láthatóan magáért beszél majd! Tisztában kell lennünk azzal, hogy a világos, pasztellszínek optikailag nagyítják a teret, ezért színes falhoz érdemes fehér mennyezetet festeni. Jó tanácsként pedig a maradék festéket dobozostul tegye el, az utólagos javítási folyamatokra.

Festékek többféle minőségben, az egyszerűtől a luxusig, de lássuk csak!

Fényes is, tartós is, divatos is…

Egyre nagyobb teret hódítanak a fényesre festett falak, olajlábazatok, felidézve a 80-90-es évek hangulatát. Nemcsak tartósságuk, színállósságuk miatt használták szívesen az olajfestékeket, hanem mert a legegyszerűbb és legtartósabb hatást eredményezte, kedvezve ezzel a házasszonyok pénztárcájának is.

Napjainkban is egyre népszerűbb, egyszerű felhasználhatósága miatt a szakemberek is szívesen dolgoznak vele. A magas fényű olajfesték többféle felületen is megállja a helyét, legyen az fal, fém, vagy fa, amire kenjük. A tökéletes eredmény eléréséhez használjunk speciális alapozót, így kevesebb festék kell, mint azt gondolnánk.

Matt hatás vagy selyemfény?

A kevesebb néha, több ezért nehéz a kérdés, ha otthonunkról van szó, hiszen mindenki egyedivé, sajátossá szeretné tenni lakását, ki-ki egyszerűen. Nekik találták ki a matt és selyemfényű festékeket, ami fára, fémre is kiváló. Mert egyszerre lehet elegáns és különleges.

A falfelület elkészítéséhez szaktudásra van szükség a tökéletes eredmény eléréséhez.

Egy festék, amely nem csöpög…

Sokan megkérdőjelezhetik ezt a kijelentést, ugyan tényleg létezne olyan festék, amely nem csöpög?

Igen, létezik! Bár ez nem sok embernek mond valamit, de a poliuretánt tartalmazó kocsonyás festék rugalmas felületet képez a falon, nem csöpög, és nem folyik. Két rétegben, akár alapozó nélkül is ellenálló, tartós felületet képez, egyszerűen felhordható, nem igényel különösebb szaktudást.

A hagyományos, hagyományos…

Egyik közkedvelt festékfajták közé sorolhatjuk a vízbázisú diszperziós falfestékeket. Egyszerű használhatóssága, könnyű felhordhatósága miatt akár mi magunk is könnyedén átguríthatjuk vele otthonaink falát. Kopásállóságáról érdemes tudni, mielőtt ezt a festéket választanánk, hogy nem a legmagasabb, de talán az egyik legegyszerűbb festék, mert alapozó használata nélkül is szép falfelületet lehet kapni.

Ma már különböző penész, gombásodás és páralecsapódást gátló adalékkal kevert változatban is megtalálható a kereskedelemben.

Szilárd diszperziós festék

A szilárd diszperziós festék, mint ahogyan a nevében is benne van, szilárd festék.
Felhasználása annyira egyszerű, akár saját dobozából hígítás nélkül is azonnal felvihető a falra. Főként házilag és előszeretettel használják mennyezet festésére, hiszen nem csöpög, praktikus doboza pedig visszazárható.

Mielőtt festünk, alapozzunk is!

Ha igazán minőségi falat szeretnénk, ne bízzuk a véletlenre, feltétlenül használjunk alapozót. Használatával előkészítjük a falat, egy kezelhető felületet biztosít a festéknek. Minden festéknek saját alapozója van, érdemes erre odafigyelni, mert ha valamit összekeverünk, nem biztos, hogy tapadni fog a kiválasztott festék az alapozóra. Ezért tehát kompatibilis alapozót válasszunk.

Graffiti a lakásban?

Gyermeke szeret alkotni, esetleg a falat használja rajzolásra? Van megoldás: a táblafesték. Akár az egész szobát kifestheti, hogy gyermeke vagy akár Ön, újra és újra kiélhesse kreativitását.

Scroll to Top